Just nu tänker jag på

Tankar som far genom mitt huvud om allt eller inget.

Ett första intryck

Okej, hur börjar man en blogg? Har ingen aning faktiskt så jag går direkt på vad jag tänker på just nu: Mina första intryck av Fotosidan, och låt mig då säga att det verkligen är mina första intryck, något som kan ändras över tid, och skulle det göra det, ja då återkommer jag med en ny betraktelse.

Det här är inte min första gång som jag är medlem på Fotosidan, jag var medlem här för cirka tio år sedan och då, på den tiden, var FS ett väldigt aktivt nätverk. Jag var själv poolvärd för gruppen Uttryck och som jag minns det hela så var den gruppen, ja absolut inte bara den, utan hela sajten väldigt levande och vibrerande av lust och kreativitet. Jag kan gå så långt och säga att FS faktiskt var min plantskola, det var där jag lärde mig gå.

Anledningen till att jag ändå hoppade av till slut, var att jag märkte en förändring på sidan som jag inte gillade. Det kändes som om FS mer och mer började handla om helt andra saker än bild. Fokus började så sakteliga luta mer åt teknik och kommers. Jag behövde helt enkelt leta mig fram till en plats där bilden och dess uttryck var i fokus, en levande, kreativ plats. Så jag tog mitt pick och pack och drog till USA, i alla fall virtuellt. Jag blev medlem på DeviantArt https://www.deviantart.com/poromaa vilket kom att bli mitt hem i tolv år, och är det fortfarande. Jag är väldigt aktiv på DA, är bland annat founder, alltså poolvärd för gruppen Living-For-The-City (LFTC) https://www.deviantart.com/living-for-the-city vilket är en grupp där fokus ligger på högkvalitativt urbant fotografi av alla typer och genrer. Jag är också group admin för flera andra grupper såsom den alldeles fantastiska gruppen Photograph-ism https://www.deviantart.com/photograph-ism

Men DeviantArt genomgår också en förändring nu som känns allt annat än bra, man har bytt ägare, ändrat utseendet på sidan (absolut till det bättre), men också börjat lägga fokus mer på att försöka konkurrera med de stora jättarna inom social media. Uppdateringar som görs nu handlar nästan uteslutande om att försöka efterlikna Facebook och Instagram och jag upplever att fokus handlar mindre och mindre om konst, bild och kreativ interaktion, att vara en plats för kreatörer, vilket var anledningen till att jag kände mig så hemma på DA. Och tyvärr är det så att många fantastiska konstnärer och fotografer har lämnat DA just av den anledningen. Men jag stannar nog kvar ett tag till, trots att det numera känns lite som om man ropar i tomma rum.

Men kanske är det så här det är numera; den kreativa interaktionens tid är över. Få orkar, eller vill inte längre stanna upp och tänka efter. Man vill inte, eller tycker sig inte ha tid att interagera kreativt om det inte handlar om enkla snabba interaktioner, såsom att klicka på en gilla-knapp. Jag vet att jag även själv blivit mer och mer lat när det gäller att verkligen stanna upp en stund, tänka efter och kanske delge sina tankar, om en bild, och jag kan tyvärr tycka att det känns lite skönt att slippa tycka till, slippa delge mina tankar om det jag ser. Visst, jag kommenterar fortfarande, men jag har blivit betydligt mer selektiv med åren.
Då är det rätt skönt att vara aktiv på Instagram https://www.instagram.com/samuelporomaa/ där man lägger upp sina bilder får lite gillande, ger lite gillande till det man gillar, men inte mer än så.
Jag är också aktiv på Flickr https://www.flickr.com/photos/samuelporomaa/  en väldigt trevlig sajt, men här har man försökt lösa problemet, med att det är så få kommentarer på bilder i de olika grupperna, att man skapat färdiga mallar för kommentarer som du bara kopierar och klistrar in. Oerhört märkligt, lite löjeväckande faktiskt, men trots allt ett uttryck för tiden: Jag orkar inte skriva något själv, så jag klipper och klistrar in. Snabbt och enkelt, och jag behöver inte formulera mina tankar om det jag ser.

Nå, nu till FS:
När man surfar in på sidan så förstår man ganska omedelbart att det här är en sida där fokus framför allt ligger på FS egen tidning, och där teknik känns som en väldigt central del. Mycket tester av olika kameror, objektiv och utrustning i största allmänhet, inte så mycket om vad som pågår bland medlemmarna, deras bildarbete, deras kreativitet och så vidare. Men som sagt, det är mitt första intryck. Fast om du surfar in på Flickr till exempel så är fokus från första mötet helt på bild och i princip ingenting om utrustning, kameror och teknik, så det finns en rätt tydlig skillnad.

Nåväl, då får man bli medlem på FS för att se vad som pågår under ytan, och jag måste säga att rent tekniskt och utseendemässigt gillar jag verkligen sajten, och portfoliofunktionen är alldeles utmärkt. Fast i övrigt får jag känslan av en rätt slumrande sida. Det är rätt tyst här. Jag hoppas jag har fel, men nog känns det lite sömnigt. Jag tänker rent spontant att det är bra att många grupper kräver kommentarer om man vill lägga upp en bild (som till exempel i Uttryck) men kanske leder det till färre uppladdningar, därför att få orkar kommentera. När jag skulle kommentera två bilder (som är kravet i Uttryck) vid min första uppladdning till gruppen så letade jag och letade länge innan jag hittade en del intressanta bilder, men det visade sig att dom bilderna hade laddats upp för fem år sedan, alltså bilder som tillhör historien, och vars fotografer kanske inte ens finns kvar (i alla fall aktivt) på FS. Vad är det för mening att interagera, via en kommentar på en bild som laddades upp för flera år sedan, det blir lite som att tala med de döda. Så även om kommentarskraven är bra, så kan de också fungera kontraproduktivt, alltså leda till lägre aktivitet. Men som sagt, jag har ju inte tittat in i alla grupper eftersom jag är relativt ointresserad av till exempel naturfoto som verkar vara den dominerande genren här. Kanske är det betydligt högre aktivitet där, så I rest my case tills vidare.

Added 2023-03-09 15:31 | Read 645 times. | Permalink
Kul att läsa din text, hoppas du hittar ett och annat här. Intressant också med jämförelserna med Insta, DeviantArt och Flickr. Jag har testat både DeviantArt och Flickr men för mig blir det för många ställen att vara på. Kontona är nog kvar men jag är inte aktiv. Insta däremot gillar jag, att snabbt kunna följa det bildflöde som följer av mina preferenser och algoritmerna där, utan krav eller motkrav. Här på FS är jag för egen del nästan bara här på bloggen. Bloggen ser jag ungefär som en blandning av ett klotterplank och dagbok där det mesta kan avhandlas. Bilder kan användas till mycket och långtifrån allt går ut på att göra bra eller intressanta bilder, åtminstone för mig. Bild är ett kommunikationsmedel, också för vardagskommunikation. Eftersom du skriver att du har bilden och dess uttryck i fokus förvånar det mig en aning att du inte lagt in en bild, men som sagt, både form och innehåll har bredd här, det är bra tycker jag. Hälsningar/ Björn
Svar från Poromaa 2023-03-09 17:56
Visst du kan ha rätt att en bild kunde ha varit på sin plats, men å andra sidan så var tanken från min sida med den här bloggen att bara plocka det jag tänker på just nu, så jag gissar att det kommer inlägg från mig med mer bilder vad det lider. Jag gillar ju att skriva också, så kanske jag glömde bort det där med bild av bara farten. Jag lovar att bättra mig. Tack för att du läste och gav en intressant reflektion.

/Samuel
Man får väl säga välkommen kära tillskott!
Fotosidans bloggar är i nedgång sedan rätt länge. Vi får hoppas att det vänder.
I min blogg avhandlas nästan bara bilder och bildfrågor - men bilderna i sig kan ju avhandla diverse frågeställningar. Jag går dock aldrig så långt att jag slänger in en bild som gisslan, bara för att kunna avhandla sådant som borde debatteras i annat forum.
Svar från Poromaa 2023-03-09 17:59
Tack så hjärtligt, Peter, för att du tog dig tid att läsa och tack för välkomnandet och för kommentaren. Jag kollar självklart in din blogg.

/Samuel
syntax 2023-03-09 19:40
Min blogg är lite speciell. Så här presenterade jag den:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ilford-kodachrome-5.htm



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtyfour as digits in this field