Just nu tänker jag på

Tankar som far genom mitt huvud om allt eller inget.

Det gamla och det nya


Secluded


Det första som slår mig när jag tittar igenom de här bilderna från Slussen, som jag tog mellan 2010-2012, är att platsen verkligen behövde en rejäl genomgång och upprustning.
Jag vet att debatten på den tiden var väldigt infekterad, och hade varit så under många år. Vad skulle ske med Slussen här i Stockholm? Kunde inte denna ikoniska plats få vara ifred? Kan vi inte nöja oss med en varsam renovering, eller krävs det verkligen ett nybygge från grunden?


Green Dragon



Idén om att lämna Slussen orörd antar jag var något som bara fanns i några kulturarbetares lätt förvirrade och naiva drömvärldar, men hur ingripande förändringen behövde bli debatterades vilt och högljutt. Min åsikt på den tiden var nog densamma som jag känner idag, nämligen att en sådan viktig knutpunkt och genomfartsled mellan norr och söder här i Stockholm, för alla möjliga trafikslag såsom fjärrtåg, tunnelbana, bil och busstrafik, behöver hållas säker för framtiden och som det såg ut då, så var det inte en säker plats. Slussen höll på att vittra sönder och dessutom sjunka ner i Strömmen.

Oavsett hur mycket man älskade gamla Slussen så var det en nödvändighet att påbörja en upprustning för att säkra platsen. Men med det sagt, så är jag långt ifrån säker på att nya Slussen kommer att bli lika spännande och levande som gamla Slussen faktiskt var. Förmodligen inte, eller så får tiden sätta lite nya spår och skapa nytt liv. Jag är dock rätt tveksam.


Departement #11



Det här är ju dubbelt för mig, eftersom jag älskar det där slitna, det som blivit märkt av både tid och av liv. Jag älskar det aparta, det lämnade, det bortglömda. Älskar ytorna, och strukturerna, fulla av spår och av liv. Och jag njöt verkligen av att smyga runt därunder Slussen och fotografera, även om jag faktiskt ibland kände en viss osäkerhet. Särskilt när jag såg hur långt förfallet gått och tänkte på all tung trafik, alla människor som rörde sig strax ovanför mitt huvud, under ett bräckligt och söndervittrande bygge, lappat och lagat. Hundratusentals trafikanter som dagligen passerade där ovanför. Man kände verkligen trycket, och jag vet att jag många gånger tänkte på hur länge detta skulle hålla. Kommer en katastrof att hinna hända innan beslut verkligen fattas och det börjar rivas och byggas nytt?


Dissolve

Men nu är det hela i full gång, och jag har verkligen inget emot det nya i en stadsmiljö heller, även om jag älskar det som fått patina. Kanske är det därför jag älskar London så mycket där det inte tycks finnas ett skönhetsråd som bestämmer att allt måste få vara som det alltid varit, fast välputsat och tillrättalagt. Gissar att det är andra mer kommersiella krafter som styr den utvecklingen, vilket man naturligtvis kan ha åsikter om. Men oavsett vilka som i grunden styr stadsplaneringen I London, så möts det nya och det gamla helt fritt från skönhetsråd. I alla fall kan man anta det eftersom blandningen av nytt och gammalt ibland tar sig rätt absurda uttryck. Men är det inte det som är så spännande i en stad?


Press the Button



Stockholms innerstad däremot är ett museum, och det är uppenbart att det är så vi vill ha det. Ett välordnad, välstädat museum där allt, så långt som det är möjligt skall få vara exakt så som det alltid varit. En slags vacker kuliss. Skönhetsrådet njuter, likaså Arkitekturuppropet och SD, och för att inte tala om turistnäringen. Men det är i alla fall anledningen till att jag nästan aldrig fotar i innerstan. Jag blir uttråkad av all gammal arkitektur som minner om en hyggligt unken historia. Jag blir uttråkad av att allt är så städat, fixat, renoverat och där spåren, patinan, livet knappast får finnas till. Så fort något, en byggnad, ett gathörn, ett objekt av något slag glöms bort en liten stund och får lite ”skit under naglarna” ja då är någon där och städar undan snabbt. Det skitiga, genuina, livfulla, bråkiga får inte riktigt finnas i vår vackra museala huvudstad.

Kanske är det som så att vi behöver en lugn och relativt meningslös, men välstädad och tillrättalagd kuliss som fond till våra verkliga, lätt zombie-artade liv? Det liv som numera ständigt pågår i den digitala världen. Bara en tanke, dock en högst ovetenskaplig sådan från min sida.


Outlet



Men i vilket fall som helst vad gäller Slussen, så ser jag fram emot något sprillans nytt av det mer spektakulära, lätt absurda slaget, något som absolut inte passar in innanför museets väggar. Jag tror dock att jag kommer att bli djupt besviken, möjligen lika besviken som konstnären Olle Baertling förmodligen blev när hans lekfullt galna förslag till hur Segels Torg skulle se ut blev refuserat en gång i tiden och det enda som blev kvar av det förslaget var stenplattornas mönster på torget. En trist tummetott, helt enkelt. 


Red Devil

Temp

Out

Exit

Up
Bilderna är tagna i Slussen mellan 2010-2012. Omredigerade 2024.

Added 2024-01-16 16:02 | Read 389 times. | Permalink
Det har funnits två storstilade genomarbetade planer på att riva hela Gamla Stan. En på 1880-talet då man tänkte sig att holmen skulle bebyggas med paradhus a´la´ Strandvägen. Nästa plan kom på 1920-talet då holmen skulle bebyggas med funkishus. Båda planerna inbegrep att man skulle riva rubbet, utom slottet och storkyrkan.
Vi är nog många som är glada att dessa planer gick på pumpen - vi som gillar Gamla Stan och att den är kvar - fastän halvt museal.

I början av förra seklet var Gamla Stan oerhört nedgången och sunkig - som Slussen. Det fanns alltså fog för att riva hela rasket. Det var snuskigt och sjukdomsalstrande. Man kom ändå fram till att det var omistligt - och nöjde sig med omfattande saneringar och rivningar av gårdsbebyggelse.

Bra bilder på förfallet i gamla Slussen - förfallet som dom flesta aldrig såg.
Svar från Poromaa 2024-01-16 18:43
Tack så hjärtligt för intressant kommentar. Och det är nog sant att de flesta inte såg förfallet på nära håll. Vi har ju en tendens att bara passera förbi, och särskilt idag när de flesta är helt försjunkna i sina mobiltelefoner.

/Samuel
"Kanske är det som så att vi behöver en lugn och relativt meningslös, men välstädad och tillrättalagd kuliss som fond till våra verkliga, lätt zombie-artade liv?"

det var en intressant tanke
en kulturkanon

det är väl den som finns mellan den nya populistiska högerns nedmontering av kulturen

och

det som kallas "vänsterns"
levande
"kultur liv"

fina bilder Samuel
/inger
Svar från Poromaa 2024-01-16 18:30
Tack så hjärtligt Inger. Ja, jag tänkte att om våra liv mer och mer levs i den virtuella, digitala världen, så kan ju den fysiska verkligheten upplevas som ett störningsmoment som man helst vill slippa konfronteras med. Livet, bruset, störningarna pågår ju hela tiden i den digitala verkligheten genom våra digitala verktyg och då kan det kanske vara skönt med en verklig verklighet som bara finns där som en tjusig och helst helt störningsfri kuliss, som vi lite smidigt kan glida fram i utan att behöva reflektera över något, stanna upp inför något (om det inte skall filmas, det vill säga). Jag såg en ganska talande bild på Facebook idag med Titanic som sjunker och människorna som ligger i vattnet håller upp sina telefoner och filmar…

/Samuel
Fantastiskt givande inlägg speciellt för mig som inte är så berest i huvudstaden. Mycket intressant att läsa din text här och bilderna absolut i min smak -super!
Svar från Poromaa 2024-01-16 18:45
Vad kul att det gav dig något, och stort tack för intresset och kommentaren.

/Samuel
Delar helt dina tankar angående Slussen. Under många år tillbringade jag många fotorundor under Slussens korridorer. Jag måste säga att jag var smått förälskad i dess förfall som alltid gav mig nya fototillfällen.
Numera blir det svårt att hitta det lilla ruffiga så man får söka sig andra vidder.
Fanatiska bilder du levererar.
Sven
Svar från Poromaa 2024-01-16 22:19
Tack så jättemycket Sven Gunnar. Och absolut sant att man får söka andra "jaktmarker"...;)

/Samuel
Känsliga, berättande. balanserade bilder jag beundrar. Diskussionen i övrigt ställer jag mig vid sidan om.
Svar från Poromaa 2024-01-16 22:17
Absolut. Stort tack och kul att du gillar bilderna.

/Samuel



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventy as digits in this field