Just nu tänker jag på

Tankar som far genom mitt huvud om allt eller inget.

Bildstöld och flockbeteende

Ja, då har man ”äntligen” fått uppleva det där med att få en egen bild stulen, och nog är det lite premiärkänsla över det hela eftersom jag hitintills lyckats smyga under radarn vad gäller just stöld av mina bilder (mig veterligen i alla fall). Jag antar att detta i sig beror på att jag kanske är för ointressant som fotograf, eller gör för konstiga bilder. Så det känns nästan lite hedrande faktiskt, att bli uppmärksammad på detta udda vis, om jag nu skall försöka gräva fram lite ironi från mina innersta rum. Fast om sanningen skall fram så blev jag heligt förbannad, och rätt ledsen också, vilket jag kommer till snart.

Detta lilla äventyr utspelade sig i alla fall igår på mitt favoritnätverk DeviantArt. Jag har för vana att alltid ta en titt in där varje dag, och när jag som vanligt gjorde just detta för att kolla mina notiser, upptäcker jag att jag fått ett meddelande från DA:s nya verktyg för igenkänning av likheter mellan bilder som läggs upp i nätverket. Ett AI-verktyg som rullats ut nyligen för att hjälpa användare att skydda sin copyright. Verktyget visade upp två bilder, mitt original samt en bild som lagts upp en dag tidigare av en annan användare och där denna användare hävdade att det var hennes bild, som hon skapat helt enkelt, med hennes äganderätt. Verktyget ville att jag skulle kolla upp det hela och antingen verifiera stöld, eller inte

Nu fanns det inga som helst tveksamheter, eller svårigheter att se likheterna mellan bilderna, det var nämligen ”exakt” samma bild, med den enda lilla skillnaden att hon tagit bort den svaga tonen av kaffe som finns i mitt original och gjort om bilden till ren svart-vit, samt bytt namn på den från min som heter Dangerous Kitchen Revisited #3 till Metallika.

Jag tog bilden 2022 med min då nya mobil, mest för att testa kameran och programvaran för RAW. Jag blev dock rätt nöjd med resultatet och la upp den som en del av det projekt jag påbörjade redan 2012; en hyllning till Frank Zappas album The Dangerous Kitchen.

Det intressanta och sorgliga är att hon tog emot en massa credit för bilden med öppna armar, och att hon fick så många likes och hurra-rop för en bild hon stulit av mig, och som jag knappast alls fick några likes  för då jag publicerade den 2022. Men då hör det till saken att hon var en större kändis på DA än jag är, så där har vi det: flocken följer gärna de redan framgångsrika. Ingen nyhet, men lika sorglig varje gång man stöter på fenomenet. Nåväl, hon försökte dessutom sälja bilden via DA:s tjänst för försäljning.

Nu satte jag i alla fall gång en jakt på tjuven. Jag skrev först en argsint kommentar under hennes så kallade bild, jag skickade därefter ut meddelande till alla som hyllat bilden och gillat den där jag berättade om stölden, och därefter kontaktade jag en mycket god vän och CV på DeviantArt (alltså, han är en av huvudadministratörerna i nätverket), som dessutom själv hyllat den stulna bilden. Han blev minst sagt förbannad och skrev själv en mycket indignerad text på hennes profil, där han försäkrade henne om att bilden flaggats som stöld, och att från och med nu så kommer hon att exkluderas från alla grupper som han administrerar, samt att alla eventuella samarbeten med henne upphör. Han uppmanade henne dessutom att åtminstone be mig om ursäkt för stölden. Men någon sådan ursäkt fick jag självklart inte, däremot valde hon, denna så uppburna och beundrade fotograf, att lämna DA med svansen mellan benen.

Man kan undra om allt det hon lagt upp på DA och beundrats för, verkligen var hennes eget. Det lär vi aldrig få reda på i alla fall inte förrän hon möjligen dyker upp igen med en ny könsidentitet, nytt namn och nytt användarnamn, på DA eller något annat nätverk och fortsätter att stjäla. Vet dock inte om det är möjligt, men, men… slutet gott, allting gott för mig i alla fall.


Dangerous Kitchen Revisited #3
Jag kan tyvärr inte  visa upp den stulna bilden eftersom hon raderade sin profil och lämnade DA.

Added 2024-01-20 15:58 | Read 463 times. | Permalink
Intressant att läsa din historia här och hur du gick tillväga, tråkigt med bildstöld men du fick ju lite upprättelse trots allt. Sen det där med att lite mer "populära" får mer credit är ju ganska komiskt, men det märks på dom flesta plattformarna. En ursäkt borde du fått men men...
Svar från Poromaa 2024-01-20 16:18
Jo, jag känner verkligen att jag fick upprättelse (ingen ursäkt från tjuven dock, men det räknade jag inte med heller). Däremot har jag fått många bra och uppskattande ord från alla de jag skickade ut meddelande till, så "over all" känns det bra. Och inte minst så känns det riktigt bra att DA agerade så snabbt och resolut, och hade det inte varit för det här verktyget (alltså AI:n) så hade jag nog inte upptäck det hela alls.

/Samuel
Samuel
Dangerous kitchen
nu förstår jag hur farligt ett kök kan vara

du handskades bra med detta
kanske lite extra tursamt för dig med både ny Ai teknik och din vän

det är så tröttsamt med svansviftning
stöld
feghet


trender kallas det när folk härmar
sitt eget uttryck tycks inte duga
trist
tråkigt

bra att du skriver om det
stöld är för djävligt

personen från DA dyker nog upp igen under annat persona
en falsk livsstil

/inger

/inger
Svar från Poromaa 2024-01-20 18:51
Absolut, trist när folk härmar som du skriver, fast i det här fallet hade hon inte bara härmat mitt uttryck, hon hade helt enkelt stulit bilden rakt av. Jag är rätt övertygad om att det här inte var första gången för henne. Många ovetande och mindre kända fotografer har nog fått sina bilder och uttryck stulna av henne genom åren.
Hon försökte ju också vara lite listig och gräva sig tillbaka till 2022 och ta en bild av mig, i tron att jag skulle ha glömt bort den bilden helt och hållet. Men tji fick hon, med hjälp av mitt bildminne, men framförallt av AI-verktyget som gjorde mig uppmärksam på vad som pågick.

Jo, kök kan vara farliga på alla möjliga vis, det har du rätt i, och det förstod Frank Zappa när han gjorde en platta helt tillägnad dessa farligheter...;)
Högst intressant! Bra att du skriver om det, så att vi andra kan ta lärdom.
Svar från Poromaa 2024-01-20 18:43
Tackar!

/Samuel
Klart intressant! Undrar om det funkat utan att du haft en personlig bekant som var administratör? Att flocken följer redan framgångsrika är väl känt men lika intressant när det blir så här tydligt. Bra info, tack!
Svar från Poromaa 2024-01-20 18:41
Det hade nog gått även utan bekant, men det hade säkert tagit lite längre tid och varit krångligare för mig. Man kan göra flaggningar i det här verktyget som DA har, men ärligt talat gav jag upp tidigt eftersom jag inte riktigt förstod hur man skulle göra det. Väldigt mycket juridik på engelska är inte riktigt min grej, tyvärr.
Men jag hade inte gett upp, och så räckte det faktiskt med att skicka alla meddelanden om detta till hennes beundrare, som snabbt kunde se att det var en tydlig stöld.
Jag fick svar från många av dem som direkt blockade henne, och själv uteslöt jag henne från de grupper jag själv administrerar.
Om det inte gett resultat så finns det en helpdesk, visserligen extremt svår att nå, men jag har lyckats förr med lite envishet, i helt andra ärenden dock, men ändå.
bra jobbat att du stod på dig, bra också att DA agerade.

bra bild f.ö.
Svar från Poromaa 2024-01-21 12:16
Tack och bock, Peter.

/Samuel
Bra att du hyllar Zappa.
Svar från Poromaa 2024-01-22 11:28
Självklart... :D

/Samuel



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyeight as digits in this field